Σάββατο 11 Αυγούστου 2007

Ο πειραμός τής αθωότητας

"Το παιδί και το θύμα εκπροσωπούν στα μάτια μας την κατεξοχήν αθωότητα - είναι απαλλαγμένα από κάθε ευθύνη. Και, μες στην παραζάλη μας, η πιο βολική διέξοδος είναι να καταφύγουμε σε αυτήν. Όμως, αν θέλουμε πράγματι να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, πρέπει να αποφύγουμε τις εύκολες λύσεις, να οπλιστούμε με τη σοφία της καρδιάς και του νου. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντισταθούμε τον πειρασμό της αθωότητας."
Pascal Bruckner
Ο πειρασμός τής αθωότητας
μτφ. Λόϊσκα Αβαγιανού
Αστάρτη, 1996


Julia Margaret Cameron
Η εικόνα “http://www.snpc.org.uk/images/rhp-pics/kids.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Paul and Virginia / Cameron

Η Julia Margaret Cameron (1815–1879) γεννήθηκε στην Καλκούτα από μια ευκατάστατη οικογένεια Βρετανών, μετά από σπουδές στη Γαλλία και την Αγγλία το 1838 παντρεύτηκε τον Charles Hay Cameron. Έμειναν στη Κεΰλάνη όπου ο άντρας της είχε διάφορες επιχειρήσεις. Το 1848 εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία στο Isle of Wight. Η ενασχόλησης της με την φωτογραφία άρχισε τυχαία όταν οι δύο κόρες της της έκαναν δώρο μια φωτογραφική μηχανή. Ήταν τότε 48 χρονών. Η φωτογραφία τής έγινε εμμονή μέχρι το 1875 που ξαναγύρισε στην Κεΰλάνη.

****
Edouard Boubat



O Edouard Boubat (1923-1999) γεννήθηκε στο Παρίσι κι έζησε στη Μονμάρτη. Σπούδασε στην École Estienne. Το 1946 αποκτά την πρώτη φωτογραφική του μηχανή μια 6 x 6 Rolleicord και αρχίζει να φωτογραφίζει αντιδρώντας στις φρίκες του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Εργάστηκε σαν ανεξάρτητος φωτοανταποκριτής για το περιοδικό «Réalités» στη δεκαετία του '50 και τη δεκαετία του '60 κάνοντας πολλά ταξίδια. Ο γάλλος ποιητής Jacques Prévert τον ονόμασε «ανταποκριτή τής ειρήνης.»

****
Mary Ellen Mark







H Mary Ellen Mark γεννήθηκε στην περιοχή της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ. Τελειώνοντας τις σπουδές της, περιπλανήθηκε στην Ευρώπη και στην επιστροφή της πρωτοασχολήθηκε επαγγελματικά με τη φωτογραφία τραβώντας πλάνα (film stills) για Χολυγουντιανές παραγωγές.
Απασχολήθηκε στην "Φωλιά του κούκου" το 1973 και με ειδική άδεια φωτογράφησε τους ασθενείς ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου Ward 81.
Συνέχισε με πορτρέτα περιθωριακών κοινωνικών ομάδων. Είδε το θέμα της πορνείας (και της παιδικής) με εξαιρετική ευαισθησία.

****
Sally Mann


H Sally Mann γεννήθηκε στην Βιρτζίνια το 1951, όπου ζει και κατοικεί έως σήμερα. Χρησιμοποιεί μιά κάμερα 100 ετών, με γρατζουνιές στον φακό γεγονός που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες της. Στις παραπάνω φωτογραφίες της παρουσιάζει τα 3 παιδιά της. Για τη σειρά αυτή δέχτηκε αυστηρή κριτική κατηγορούμενη πως αγγίζουν τα όρια τού άσεμνου, εξαιτίας τής παράθεσης τής γυμνής 12χρονης κόρης της γεγονός που την ανάγκασε να στραφεί σε διαφορετικά θέματα.
Η κινηματογραφική ταινία “Βlood ties : the life and work of Sally Mann” του 1993 είναι εμπνευσμένη από την ζωή και το έργο της.