Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

Sicko, Don' t get sick in America...

SICKO η νέα ταινία τού ντοκιμαντερίστα Michael Moore
Πεθαίνοντας χωρίς περίθαλψη στις Η.Π.Α.

«Αρνήθηκα σε ασθενή μια απαραίτητη επέμβαση, που θα τού έσωζε τη ζωή, με αποτέλεσμα να πεθάνει. Στην πραγματικότητα αυτό που έκανα, γλίτωσε την εταιρεία μου από μισό εκατομμύριο δολάρια»!!!...
Ομολογεί γιατρός-επιθεωρήτρια ασφαλιστικής εταιρείας στον φακό τού Μουρ.


http://www.textually.org/tv/archives/sicko.gif

"Το πόσο υγιής είναι μια κοινωνία κρίνεται καλύτερα από τον τρόπο με τον οποίο φερεται στους πιο αδύναμους κι ευπαθείς πολίτες της"
Steve Wasserman
πρώην editor στο
Los Angeles Times Book Review

H χώρα των ακραίων αντιθέσεων και των ανισοτήτων. Εκεί που πιστεύεις πως όλα εχουν ένα μέγεθος XXL, ανακαλύπτεις πως πίσω από την εντυπωσιακή βιτρίνα, στα βασικά κι ανθρώπινα, τα μεγέθη των αξιών συρρικνώνονται επικίνδυνα σε XS. Είναι η Αμερική που, κατά τον Baudrillard, αντιπροσωπεύει τη γιγαντιαία πλασματική και τεχνητή κατασκευή.

http://www.indypendent.org/wp-content/photos/Sicko.jpg
Αυτή ξεσκεπάζει ο Μάικλ Μουρ στο νέο του ντοκιμαντέρ"Sisco", για το Αμερικάνικο Σύστημα Υγείας, ένα"σύστημα" που βρίσκεται υπό κατάρρευση. Γνωστός από τα βραβευμένα του ντοκιμαντέρ «Ακήρυχτος Πόλεμος» και «Φαρενάιτ 9/11», στα οποία δεν δίστασε να κατακεραυνώσει την πολιτική του Μπους.
Από την αρχή η πράξη του αυτή ενόχλησε. Ο Φρεντ Τόμσον, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, είχε πει: «Δεν περιμένω να πει ο Μουρ την αλήθεια για την Κούβα ή για το σύστημα Υγείας. Εχει φυσικά το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, αλλά το ταλέντο του να κατασκευάζει έξυπνες ψευδολογίες το 'χουμε δει καλά». Αλλά και ορισμένοι από αυτούς που είχε προσεγγίσει ο Μουρ για να συμμετάσχουν στο εγχείρημά του και να υποβληθούν στις θεραπείες ήταν αρνητικοί ακριβώς λόγω του εμπάργκο που ισχύει. «Θα προτιμούσα να πεθάνω και να είμαι στην Αμερική παρά να πάω στην Κούβα», ήταν τα λόγια ενός από αυτούς.
Κι αν μιλήσουν οι αριθμοί...
25.000 mail δέχτηκε ο σκηνοθέτης στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο σε μια βδομάδα
όταν ζήτησε από τους αμερικανούς να τού καταγγείλουν περιστατικά σχετικά με προβλήματα που αντιμετώπισαν όταν χρειάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τις ασφαλιστικές εταιρίες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Στις Η.Π.Α. υπάρχουν 50 εκατομμύρια ανασφάλιστοι. Ο αριθμός τους ξεπερνά τον συνολικό αριθμό 24 Πολιτειών συν αυτόν της πρωτεύουσας!!!
250 εκατομμύρια είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, όπου μπορεί να πληρώνουν κανονικά τις αρκετά τσουχτερές εισφορές τους, αλλά οι υπηρεσίες που τους παρέχονται είναι ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες.

Συγκένρωσε μία ομάδα 10 εθελοντών διασωστών, που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης στους Δίδυμους Πύργους. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς, εισέπνευσαν τόνους σκόνης μέσα στα ερείπια. Μόνο που το σύστημα υγείας των Η.Π.Α. δεν τους παρέχει αυτά που χρειάζονται. Ο Μουρ τούς βάζει σε ένα σκάφος και περνούν παράνομα στην Κούβα, τον «επάρατο κομμουνιστικό εχθρό». Προσπαθεί να προσεγγίσει την αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, για να αποδείξει πως ακόμη και οι κρατούμενοι εκεί, τυγχάνουν καλύτερης περίθαλψης απ’ ό, τι οι αμερικανοί πολίτες. Φυσικά και δεν του επιτρέπεται να πλησιάσει και έτσι, επιστρέφει. Οι Κουβανοί υποδέχονται τους ταξιδιώτες και τους παρέχουν κάθε είδους αναγκαία υγειονομική περίθαλψη, καθώς και τα φάρμακα τα οποία χρειάζονται, δωρεάν. Οι ταξιδιώτες εντυπωσιάζονται από την υποδοχή, η ταινία το αποτυπώνει και η Αμερική δέχεται μια πισώπλατη μαχαιριά.

Η Αμερική δαπανά για υγειονομική κάλυψη κατά κεφαλήν 2.5 φορές περισσότερα από το μέσο όρο των πλουσίων κρατών -που προσφέρουν καθολική υγειονομική ασφάλεια- κι όμως, η χώρα κατέχει την 34η θέση στο προσδόκιμο επιβίωσης, την 41η στη βρεφική θνησιμότητα και την 37η στην αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας της.
http://www.vcreporter.com/media/130/film.jpg

«Ήταν σαν να κάναμε πόλεμο. Βρισκόμαστε σε μάχη με αυτές τις επιχειρήσεις που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους. Δεν θέλουν να παραχωρήσουν ούτε εκατοστό αλλά εμείς έχουμε βγει ανοικτά να ταρακουνήσουμε τον κήπο της Εδέμ που έχουν εξασφαλίσει για τον εαυτό τους».
Michael Moore

http://www.doggedblog.com/photos/uncategorized/2007/07/01/sicko.jpg

Είναι αυτός τελικά ο απολογιμός τού American way of life?

Καθώς οι πολιτικές τής κυβέρνησης Μπους στον τομέα τής υγείας, έχουν παρόλα αυτά έναν ισχυρό σύμμαχο: τις φαρμακοβιομηχανίες.

Την ίδια ώρα που οι Αμερικάνοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν την διασφάλιση της υγείας τους, 10 φαρμακοβιομηχανίες είχαν το 2002 περισσότερα κέρδη από το σύνολο των κερδών των υπολοίπων 490 βιομηχανιών, που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των 500 επιχειρήσεων του περιοδικού «Φόρτσιουν»
Το site τού ντοκιμαντέρ εδώ