Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

Κίνα 2008, Ολυμπιακοί αγώνες αντιδιαμετρικά με τ' ανθρώπινα διακαιώματα

Σήμερα, τα δύο τρίτα των κρατών στον κόσμο έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή στη νομοθεσία τους ή στην πράξη.

Η εικόνα “http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/09-10-07/09-10-07_167257_21.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας:

  • 88 κράτη και περιοχές έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα
  • 11 κράτη έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως τα εγκλήματα σε περίοδο πολέμου
  • 29 κράτη μπορεί να θεωρηθεί ότι την έχουν καταργήσει στην πράξη: διατηρούν τη θανατική ποινή στη νομοθεσία τους αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία εκτέλεση τα τελευταία 10 χρόνια ή και περισσότερο

συνολικά 128 κράτη που έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή στη νομοθεσία τους ή στην πράξη

  • 69 άλλα κράτη διατηρούν και χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή, αλλά ο αριθμός των κρατών, που εκτελούν κρατουμένους κάθε χρόνο, είναι πολύ μικρότερος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 το 91% όλων των γνωστών εκτελέσεων έγιναν σε έξι χώρες: την Κίνα, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Σουδάν, και τις ΗΠΑ.

Ο χάρτης τής θανατικής ποινής 2005/2006

Εικόνα:Death Penalty World Map.png

██ Έχει καταργηθεί για όλα τα αδικήματα (88) ██ Έχει καταργηθεί για όλα τα αδικήματα με εξαίρεση ειδικών συνθηκών (11) ██ Διατηρείται αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί στα τελευταία 10 χρόνια (30) ██ Η θανατική ποινή είναι σε ισχύ (68)

Η Κίνα διαθέτει την μερίδα του λέοντος στην εκτέλεση τής θανατικής ποινής.
Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει έντονα την εξάπλωση του προγράμματος τής θανατηφόρας ένεσης στην Κίνα και καλεί τις κινεζικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

«Η κίνηση αυτή αντιτίθεται στο πνεύμα του ολυμπιακού καταστατικού χάρτη για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, που τοποθετεί τη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην καρδιά του ολυμπιακού κινήματος. Είναι αναξιοπρεπές και απάνθρωπο το κράτος να σκοτώνει άτομα με οποιαδήποτε μέθοδο,» δήλωσε η Κάθριν Μπέιμπερ, Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία και τον Ειρηνικό.

Η εικόνα “http://i169.photobucket.com/albums/u206/leonidas1/5-1.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.
Η εξάπλωση του προγράμματος συμβαίνει μόλις μερικές εβδομάδες μετά την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της απόφασης που καλεί για ένα παγκόσμιο μορατόριουμ στις εκτελέσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τον αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λαού, Jiang Xingchang να εξηγήσει με ποιον τρόπο η θανατηφόρα ένεση είναι πιο ανθρώπινη από τον πυροβολισμό.

«Η επέκταση του προγράμματος της θανατηφόρας ένεσης περιφρονεί την ξεκάθαρη διεθνή τάση για απομάκρυνση από τη χρήση της θανατικής ποινής και αγνοεί τα εγγενή προβλήματα σε αυτή την τιμωρία. Προβλήματα όπως η αυθαίρετη εφαρμογή, οι κακοδικίες που περιλαμβάνουν την εκτέλεση αθώων και η σκληρή και απάνθρωπη φύση της θανατικής ποινής δεν λύνονται με την αλλαγή μεθόδου εκτέλεσης,» πρόσθεσε η Μπέιμπερ.

Η εικόνα “http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/09-10-07/09-10-07_167257_181.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η θανατηφόρα ένεση ως μέθοδος εκτέλεσης δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα, που περιλαμβάνουν:
  • το γεγονός ότι αποσπά την προσοχή από τον πόνο που υπάρχει ούτως ή άλλως στην εκτέλεση με την υπόνοια ότι η θανατηφόρα ένεση είναι πιο ανθρώπινη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει σπασμούς και έναν επίπονο και παρατεταμένο θάνατο.
  • την πιθανή πρόκληση φυσικού και ψυχικού πόνου εξαιτίας της κακής εκτέλεσης της διαδικασίας.
  • την ανάμειξη ιατρικού προσωπικού στην εκτέλεση. Σχεδόν όλοι οι κώδικες επαγγελματικής δεοντολογίας που αναφέρουν τη θανατική ποινή αντιτίθενται στην συμμετοχή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει χαιρετίσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λαού να επανεξετάζει όλες τις θανατικές καταδίκες που αποφασίζονται στην Κίνα (κάτι που ισχύει από τον Ιανουάριο 2007). Όμως, η έλλειψη διαφάνειας στην εφαρμογή της θανατικής ποινής στην Κίνα καθιστά αδύνατη την εξακρίβωση ή την επαλήθευση οποιασδήποτε αλλαγής στον αριθμό των εκτελέσεων που πραγματοποιούνται.

«Οι κινεζικές αρχές πρέπει να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα προς την κατάργηση της θανατικής ποινής. Ως πρώτο βήμα, η Κίνα πρέπει να δημοσιοποιήσει τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που εκτελούνται και να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αδικημάτων που τιμωρούνται με θανατική ποινή. Θετική κληρονομιά για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου μπορεί να υπάρξει μόνο εάν το παγκόσμιο ρεκόρ της Κίνας στις εκτελέσεις σταματήσει να υφίσταται,» πρόσθεσε η Μπέιμπερ.

Διεθνής Αμνηστία - Δελτίο τύπου 04/01/2008

Η Κίνα εφαρμόζει τη θανατική ποινή για 68 εγκλήματα, μεταξύ των οποίων είναι ο φόνος, η διακίνηση ναρκωτικών, η κατ’ εξακολούθηση κλοπή, η μαστροπεία, η πορνογραφία, διάφορα οικονομικά εγκλήματα κ.ά.

Την άνοιξη του 2001, κατά την έντονη προπαγανδιστική καμπάνια κατά του εγκλήματος στην Κίνα, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τον εξωφρενικό αριθμό των 1.781 εκτελέσεων. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ τον συνολικό αριθμό εκτελέσεων σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Η Κίνα δεν δημοσιεύει τις στατιστικές των εκτελέσεων που πραγματοποιεί, ισχυριζόμενη πως αποτελούν κρατικό μυστικό!!

Οι εκτελέσεις γίνονται αμέσως μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης και η οικογένεια του καταδικασμένου πληρώνει για τις σφαίρες ! Τα χέρια του δένονται πίσω από την πλάτη του και τον αναγκάζουν να γονατίσει πριν δεχθεί μια μόνο σφαίρα, εξ επαφής, στον αυχένα ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ο εκτελεστής είναι στρατιώτης ή αστυνομικός. Εναλλακτικός τρόπος εκτέλεσης είναι τα πυρά από αυτόματο τουφέκι στο στήθος.

Από το 1997 η Κίνα άρχισε να πειραματίζεται με τη θανατηφόρα ένεση και, σταδιακά, αυτός ο τρόπος εκτέλεσης αντικατέστησε τον τουφεκισμό.

Η εικόνα “http://ec.europa.eu/news/images/external_relations/070620.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.