Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Auf der anderen Seite - The Edge of Heaven, Fatih Akin

Οι ζωές έξι ανθρώπων, τεσσάρων Τούρκων και δύο Γερμανών, διασταυρώνονται στη νέα ταινία τού τουρκογερμανού σκηνοθέτη Fatih Akin "Η άκρη του ουρανού". Οι ήρωές του ακροβατούν ανάμεσα στον έρωτα και τον θάνατο, το Αμβούργο και την Πόλη. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές γενιές. Ένα δράμα δύο πολιτισμών που τείνουν να συναντηθούν κάποιες φορές, δίνοντας ένα έμμεσο μήνυμα ότι η Ευρώπη αποτελεί μονόδρομο για την Τουρκία. Καθώς ο Ακίν καταγράφει δεξιοτεχνικά τη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο διαφορετικές κουλτούρες, και εστιάζει, με τόλμη, στην τουρκική πολιτική κατάσταση - πολιτική καταπίεση, παράνομες συλλήψεις και βασανιστήρια.

http://img5.allocine.fr/acmedia/rsz/434/x/x/x/medias/nmedia/18/64/26/79/18764651.jpg

Ο βιβλιοπώλης Nejat ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του έχει μια κόρη, την Ayten, η οποία σπουδάζει στην Κωνσταντινούπολη και προσπαθεί να τη βρει. H Ayten, ακτιβίστρια και μέλος αντιστασιακής οργάνωσης στο πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας, διώκεται από τις αρχές και φεύγει από τη Γερμανία, τόπος που θεωρεί ότι ζει η μητέρα της. Εκεί, μετά από περιπέτειες, γνωρίζει την Lotte, την οποίακαι ερωτεύεται. H μητέρα της Lotte, η Susanne, διαφωνεί με τις επιλογές της κόρης της. H Αyten, δεν καταφέρνει να πάρει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία και μεταφέρεται στην Τουρκία όπου φυλακίζεται. H Lotte την ακολουθεί. Οι καταστάσεις που ακολουθούν είναι οδυνηρές και καθοριστικές για τις σχέσεις των ηρώων.
“Η Άκρη του Ουρανού” αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας “Έρωτας, Θάνατος και Διάβολος”, Το πρώτο μέρος ήταν το “Μαζί Ποτέ”.

http://p3.focus.de/img/gen/n/v/HBnvqEk0_Pxgen_r_467xA.jpg

Η Hanna Schygulla δίνει μία από τις καλύτερές της ερμηνείες. Το όνομά της είναι συνδεδεμένο με αυτά των Φασμπίντερ, Αντρέι Βάιντα, Βιμ Βέντερς , Ζαν Λικ Γκοντάρ, τον Κένεθ Μπράνα κ. ά. Έχει τιμηθεί με την Αργυρή Άρκτο για την ερμηνεία της στο “Le Mariage de Maria Braun” αλλά και τον Χρυσό Φοίνικα για την ερμηνεία της στo “Stori di Pietra” του Μάρκο Φερέρι.

http://augenzeuge.stern.de/pict/thumb/11543/510x510/thumb_145ee3292f65b679179e11173ad76e0e.jpg

Ο σκηνοθέτης Fatih Akin είναι τουρκικής καταγωγής γεννημένος στο Αμβούργο. Σπούδασε σινεμά στη σχολή Visual Communications του Αμβούργου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία “Sensin-You are the One”η οποία και απέσπασε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Αμβούργου το 1995. Τρία χρόνια αργότερα, η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία “Short Sharp Shock” βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο με το Bronze Leopard ενώ στο Φεστιβάλ της Βαυαρίας πήρε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. Το 2003, καταξιώθηκε πλέον σαν ένας από τους πολλά υποσχόμενους σκηνοθέτες της γενιάς του με την ταινία “Μαζί Ποτέ!” οπότε και κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Το 2005 με το μουσικό ντοκιμαντέρ “Ο Ήχος της Πόλης” εντυπωσίασε.

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Φατίχ Ακίν
Παραγωγή: Φατίχ Ακίν, Κλάους Μάεκ, Αντρέας Τιέλ, Φούντα Οντέμις
Ηθοποιοί: Χάνα Σιγκούλα, Νουργκούλ Γιεσιλτσάϊ, Μπακί Νταβράκ, Τουντζέλ Κουρτίζ, Νουρσέλ Κιοσέ
Φωτογραφία: Ράινερ Κλάουσμαν
Σκηνικά: Σίρμα Μπράντλεϊ, Τάμο Κούντζ
Μοντάζ: Άντριου Μπέρντ
Μουσική: Σαντέλ
Διάρκεια: 122’

Βραβεία

Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Κανών 2007
Οικουμενικό Βραβείο Φεστιβάλ Κανών 2007
Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου Ευρωπαϊκά Βραβεία 2007
Βραβείο Lux Καλύτερης Ταινίας 2007- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο