Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (29/5-1/6/08)

Η 5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα πέντε χρόνια της εγκαινιάζοντας τον θεσμό της τιμώμενης χώρας.
http://www.ekebi.gr/images/newsimages/karta_tbf.jpg
49 χώρες συμμετέχουν στο ετήσιο ραντεβού τού βιβλίου που πραγματοποιείται - για πέμπτη χρονιά – στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO. Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει πόλο έλξης για επαγγελματίες και επισκέπτες-λάτρεις του βιβλίου, σε μια γιορτή που έχει πλέον καθιερωθεί όχι μόνον σε εθνικό αλλά και σε βαλκανικό, μεσογειακό και διεθνές επίπεδο. Εκλεκτοί καλεμένοι από τον χώρο της ελληνικής και της ξένης βιβλιοπαραγωγής: συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, λογοτεχνικοί πράκτορες, κριτικοί, βιβλιοθηκονόμοι, βιβλιοπώλες, δημοσιογράφοι θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν γνώμες και να συζητήσουν γύρω από την πορεία του εκδοτικού κόσμου, να διαπραγματευτούν νέους τίτλους και μεταφράσεις, να γνωριστούν με το αναγνωστικό κοινό. Ανάμεσα σ’ αυτούς σημαντικά ονόματα της διεθνούς λογοτεχνικής κοινότητας, όπως ο Βρετανός Jonathan Coe, ο Περουβιανός Santiago Roncagliolo, ο Ολλανδός Geert Mak, η Ιρανο-Καναδή Marina Nemat καθώς και 25 σημαντικοί Γάλλοι συγγραφείς.
Παρόντες φέτος στη ΔΕΒΘ θα είναι 65 έλληνες συγγραφείς και 35 ξένοι.

Η εικόνα “http://tovima.dolnet.gr/data/D2000/D1105/1bis8a.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Για πρώτη φορά θα δώσουν το «παρών» στη Θεσσαλονίκη χώρες με σημαντική εκδοτική παραγωγή: Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Λίβανος και Κίνα.

Καθιερώνεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας στην Έκθεση: η έναρξη γίνεται με τη Γαλλία, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με σειρά εκδηλώσεων και με παρουσία μερικών από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γαλλικής διανόησης.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται επίσης 22 σημαντικοί Γάλλοι λογοτέχνες, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων και εργαστήρια για παιδιά, που θα λάβουν χώρα στο ειδικό αμφιθέατρο της τιμώμενης χώρας.

Η εικόνα “http://www.biblionet.gr/images/covers/b131694.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Η φετινή θεματική έκθεση εστιάζει στο πολιτικό βιβλίο, στις παραμέτρους που ανά εποχή επηρεάζουν τους συγγραφείς σ’ ό,τι αφορά τις πνευματικές αναζητήσεις τους και, συνακόλουθα, την εξέλιξη του συγγραφικούς τους έργου.
Η εικόνα “http://www.biblionet.gr/images/covers/b29180.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Στη φετινή διοργάνωση έχει δοθεί ειδικός χώρος την έκθεση βιβλίων με θέμα ή αφορμή την πολιτική. Οι τίτλοι ξεπερνούν τους 1.400 και προέρχονται από τους καταλόγους 85 ελληνικών εκδοτικών οίκων

http://indy.gr/library/afises-apo-to-galliko-mai-toy-68/1968-mai-revolution-essentielle.jpg/image_mini
Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί έκθεση πολιτικής αφίσας (που παραχώρησε ευγενικά το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας) και θα κυκλοφορήσει καλαίσθητος τόμος-κατάλογος με όλα τα εκθέματα.
http://indy.gr/library/afises-apo-to-galliko-mai-toy-68/1968-mai-pouvoir-populaire.jpg/image_mini

Στο πλούσιο πρόγραμμα της θεματικής έκθεσης περιλαμβάνονται παρουσιάσεις βιβλίων, ενδιαφέρουσες συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια,

Η εικόνα “http://www.biblionet.gr/images/persons/1624.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.
Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη τον κατεξοχήν «πολιτικό» έλληνα συγγραφέα με διεθνή ακτινοβολία που παραμένει πάντα επίκαιρος.
Η εικόνα “http://www.biblionet.gr/images/covers/b89904.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.
Θεατρική παράσταση: «Ο Μαρξ στο Σόχο», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Howard Zinn, με πρωταγωνιστή τον Άγγελο Αντωνόπουλο, στο θέατρο «Εγνατία»
http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/17/53a.jpg
και Προβολή 8 «πολιτικών» ελληνικών και ξένων ταινιών στον κινηματογράφο «Ολύμπιον».
Η εικόνα “http://www.naftemporiki.gr/repository/movieimages/1645_1.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.
Θα προβληθουν σημαντικές ταινίες όπως «Happy Day» του Παντελή Βούλγαρη, «Ακήρυχτος πόλεμος» του Michael Moore, «Hotel Rwanda» του Terry George, «Slogans» ταινία βασισμένη στο βιβλίο του αλβανού συγγραφέα Ylljet Aliçka, «Blog. Ένας νέος δημόσιος χώρος», των Μανώλη Ανδριωτάκη και Μέντη Μάγα, «Οι ζωές των άλλων» του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ, «Εst ouest» του Régis Wargnier, «Eduart» της Αγγελικής Αντωνίου.
http://www.myfilm.gr/images/_movies/henckel_von_donnersmarck/7.jpg
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεπερνάει τις 200 από τις οποίες 85 είναι οι παιδικές.
Ειδικά, για τους μικρούς αναγνώστες, έχει προβλεφθεί η ιδιαίτερη γωνία τους στον εκθεσιακό χώρο: η φετινή «Παιδική γωνιά» ξεπερνάει τα όριά της, μοιάζει με μικρό χωριό έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του, και θα έχει θέμα Βιβλίο;…Δικαίωμά σου! Ο στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει τους λιλιπούτειους επισκέπτες σε θέματα ισότητας, ανθρώπινων δικαιωμάτων, διαφορετικότητας. Επίσης, σ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια με συγγραφείς και εικονογράφους βιβλίων για παιδιά (με προσκεκλημένους από τη Γαλλία).
http://www.oikade.gr/images/menu/boy_books.jpg
http://www.ekebi.gr/

http://www.thessalonikibookfair.com/index_flash_gr.htm

http://www.ifa.gr/rubrique.php3?id_rubrique=770&lang=el

Η ΔΕΒΘ θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ (το Σάββατο έως τις 10.00 το βράδυ) στα περίπτερα 13-14-15 της HELEXPO. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

Διοργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) / Υπουργείο Πολιτισμού
HELEXPO / Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ)