Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Μπρόκολο, τα πολύτιμα πράσινα μπουκέτα

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/Sa_broccoli_florets.jpg

Broccolo, η ονομασία του είναι ιταλική και σημαίνει " βλαστός λάχανου.

Καλλιεργήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους και εισήχθη στην Αγγλία στις αρχές του 16ου αιώνα. Το μπρόκολο έφτασε αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγή του στις αρχές του 1800. Η πρώτη αποστολή από τη δύση στην ανατολή ήταν το 1923, ενώ έγινε ένα σημαντικό λαχανικό στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '30.

Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ενώ αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.

το μπρόκολο φαίνεται πως αποτελεί πολλαπλό όπλο κατά του καρκίνου. Ως σκουροπράσινο λαχανικό σε πολλές εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύεται ιδανικό λόγω της αντικαρκινικής του δράσης, (J Med Food, 2003).

Εκτός από την αντικαρκινική του δράση βρέθηκε ότι έχει αντιμικροβιακή δράση. Μάλιστα φάνηκε ότι η ουσία σουλφοραφάνη του μπρόκολου μπορεί να σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο είναι η αιτία του έλκους στο στομάχι (Proceedings of the National Academy of Sciences, 2002. Methods Find Exp Clin Pharmacol, 2005).

http://www.minortroubles.com/wp-content/uploads/2009/04/broccoli12.jpg
Πηγές:

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=1228

http://www.medlook.net.cy/article.asp?item_id=2861

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=9

Κρεμώδης σούπα με μπρόκολο και κουνουπίδι


2 μικρά μπρόκολα, μόνο τα μπουκετάκια

1 μικρό κουνουπίδι, μόνο τα μπουκετάκια
2 μέτριες πατάτες (κατά προτίμηση βιολογικές) καθαρισμένες, κομμένες σε κυβάκια
2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος), κομμένα σε ροδέλες
1,5 lt ζωμός κότας
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού πιπερόριζα σε σκόνη
4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
1/2 κουτ. γλυκού κάρι σε σκόνη (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα πράσα και τις πατάτες και τα αλατίζουμε. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το ζωμό. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσουν σε υψηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε το μπρόκολοκαι το κουνουπίδι. Καρυκεύουμε με τον κόλιανδρο, την πιπερόριζα και το πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά ακόμα και μεταφέρουμε όλο το μείγμα της κατσαρόλας σε δόσεις στο μπλέντερ. Πολτοποιούμε το μείγμα μέχρι να γίνει κρέμα, το μεταφέρουμε πάλι στην κατσαρόλα και τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε για 2 - 3 λεπτά και ελέγχουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και το χτυπάμε ελαφρά για 1 λεπτό ώστε να γίνει αφράτο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και πασπαλίζουμε με το κάρι.

Τάρτα με μπρόκολο
Για τη ζύμη εδώ

Για τη γέμιση

  • 180 gr mozzarella
  • 400 gr μπρόκολο, μόνο μπουκετάκια
  • 50 gr τριμμένη γραβιέρα
  • 200 ml γάλα
  • 2 αυγά
  • 50 gr καρύδια κοπανισμένα
  • Αλάτι, πιπέρι
  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
  2. Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε το μπρόκολο και το βράζουμε για 5 λεπτά, στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρότερα κομμάτια.
  4. Κόβουμε σε λεπτές φέτες την mozzarella και την αναμιγνύουμε με το μπρόκολο, και τα καρύδια όσο πιο συμμετρικά μπορούμε.
  5. Αλατοπιπερώνουμε
  6. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και ρίχνουμε το μίγμα τους από πάνω ώστε να καλύψουν το μπρόκολο.
  7. Πασπαλίζουμε από πάνω με την τριμμένη γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο (180 C) για 45' μέχρι να ροδίσει.
Μπορείτε να σοτάρετε σκόρδο με φρέσκα μυρωδικά της επιλογής σας με λίγο ελαιόλαδο για ένα λεπτό, προσθέστε το μπρόκολο και σοτάρετε μέχρι το μπρόκολο να μαλακώσει και να γίνει τραγανό, περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε το σε μαγειρεμένο ζυμαρικό και πασπαλίστε με τραγανό μπέικον και τριμμένη παρμεζάνα.
- Οι γεύσεις που ταιριάζουν με το μπρόκολο είναι, βασιλικός, κύμινο, κάρι, άνηθος, χυμός λεμονιού, μαντζουράνα, εστραγκόν και θυμάρ