Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Από τον ψυχρό πόλεμο στην πτώση τού τείχους


Το γαλλικό φιλμ του Christian Carion αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα, βασίζεται στο βιβλίο του Serguei Kostine, "Bonjour Farewell"
http://publikart.net/wp-content/uploads/2009/10/Bonjour-Farewell1.jpg
To 1981 o Ψυχρός Πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωσή του. Ένας πράκτορας της KGB, ο Sergei Gregoriev (Emir Kusturica), απογοητευμένος από την κατάντια της Σοβιετικής ιδέας, έρχεται σε επαφή με έναν Γάλλο μηχανικό που εργάζεται στη Ρωσία, τον Pierre Froment (Guillaume Canet), και μυστικά τον τροφοδοτεί με έγγραφα τα οποία περιέχουν πληροφορίες που αφορούν κατά βάση τις ΗΠΑ, τόσο σημαντικά που είναι ικανά να οδηγήσουν στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
http://www.cinemart.gr/news/data/upimages/Farewell1.jpg
O Γκριγκόριεφ παίρνει το κωδικό όνομα «Farewell» και οι πληροφορίες που διοχετεύει θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν την ίσως σημαντικότερη υπόθεση κατασκοπείας στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Για δύο ολόκληρα χρόνια, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν (Φιλίπ Μανιάν) ελέγχει προσωπικά τα έγγραφα που διοχετεύει στη γαλλική κυβέρνηση ο Βετρόφ –ο οποίος πήρε το κωδικό όνομα «Farewell» από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες–, ενώ ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν, βάζει στην άκρη την καχυποψία του απέναντι στο σοσιαλιστή ομόλογό του και αποφασίζει να αξιοποιήσει αυτή την αναπάντεχη πηγή πληροφοριών που έρχεται από το ενδότερα της KGB.

http://www.cinemart.gr/news/data/upimages/Farewell3.jpg
O Farewell με τις ενέργειές του βοήθησε στην ουσιαστική εξάρθρωση ενός ολόκληρου δικτύου που επέτρεπε στην KGB να αποσπά πολύτιμες πληροφορίες για επιστημονικές, βιομηχανικές και στρατιωτικές εξελίξεις στη Δύση, κάνοντας το πρώτο βήμα σε μια μεγάλη διαδρομή που οδήγησε στην πτώση του Τείχους.
http://img.ozap.com/02524016-photo-l-affaire-farewell.jpg


Από τον ρόλο του Γκριγκόριεφ πέρασαν προηγουμένως αρκετοί ηθοποιοί (ανάμεσά τους και ο διάσημος Ρώσος ηθοποιός, Σεργκέι Μακοβέτσκι στον οποίο ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από τη ρωσική κυβέρνηση, προκειμένου να μη δεχθεί το ρόλο) μέχρι αυτός να δοθεί τελικά στον Βόσνιο σκηνοθέτη και ηθοποιό Εμίρ Κουστουρίτσα. Παράλληλα δεν δόθηκε άδεια να πραγματοποιηθούν γυρίσματα στη Ρωσία, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να γίνουν στην Ουκρανία.


"Στη διάρκεια της έρευνάς μου για την ταινία διαπίστωσα ότι κάθε χώρα, κάθε μυστική υπηρεσία διαθέτει τη δική της οπτική για τα πράγματα. Και πάνω απ’ όλα, τολμώ να πω, ότι ο πραγματικός Farewell πρέπει να ήταν πράγματι μια εξαιρετικά σύνθετη και πολυεπίπεδη προσωπικότητα. Όταν πέρασα στη συγγραφή του σεναρίου, θεώρησα ότι δεν ήταν λογικό να παραμείνω αγκυλωμένος μόνο στα πραγματικά περιστατικά. Έτσι το αξίωμα μου ήταν εξαρχής ότι αυτή είναι μια ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και με αυτή τη διαπίστωση ξεδίπλωσα την ιστορία ποιητική αδεία."
Σκηνοθέτης της ταινίας