Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Pavlova

Η Anna Pavlovna (Matveïevna) Pavlova  υπήρξε κορυφαία Ρωσίδα χορεύτρια. Γεννήθηκε στην Πετρούπολη το 1882 και πέθανε στην Χάγη το 1931, αλλά στο μεταξύ είχε προλάβει να γράψει ιστορία στο σανίδι. Έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο για τη λυρική, ρομαντική της έκφραση και τη γοητεία της πάνω στη σκηνή. Ο Φοκίν χορογράφησε για την Πάβλοβα το Θάνατο του Κύκνου πάνω σε μουσική Σεν Σανς.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Anna_Pavlova.jpg
Η παγκόσμια ζαχαροπλαστική της έχει αφιερώσει μια γλυκιά κι ανάλαφρη τούρτα, όσο γλυκιά κι ανάλφρη ήταν και η ίδια όταν χόρευε πάνω στις πουέν της. Η πρώτη ιδέα για ένα τιμητικό γλύκισμα φαίνεται να γεννήθηκε στην Αυστραλία, χώρα στην οποία το 1929 η Άννα Πάβλοβα διέπρεψε στο ρόλο του λευκού κύκνου στη «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι. Η κάτασπρη σαντιγί παρέπεμπε στο χρώμα της στολής της αιθέριας Πάβλοβα ενώ τα κόκκινα ρόδια θύμιζαν τα τριανταφυλλάκια που στόλιζαν το φόρεμα της. Σύμφωνα τώρα με το Larousse Gastronomique η συνταγή δημιουργήθηκε μετά από σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε εφημερίδα της Νέα Ζηλανδίας, αλλά την οριστική εκδοχή της τη χρωστάει στον σεφ Bert Sachse.


Υλικά:
Για την μαρέγκα:
  • 6 ασπράδια αυγών
  • 180 gr  ψιλή ζάχαρη  
  • 180 gr  άχνη ζάχαρη 
  • 1 κουταλιά γλυκού λευκό ξύδι
  • 1 βανίλια
Για την κρέμα σαντιγύ:
170 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγύ
300 γρ. τυρί κρέμα

Για το γαρνίρισμα
Κόκκινα σπόρια ροδιού από 2 καρπούς
Χτυπήστε τα ασπράδια στο μπολ του μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σφιχτή μαρέκα. Μόνο τότε προσθέστε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα. Το μίγμα θα αρχίσει να γίνεται πυκνό και γυαλιστερό. Προσθέστε το ξύδι και τη βανίλια. Χτυπήστε λίγο ακόμα. Όταν σταματήσετε το χτύπημα προσθέσθε την άχνη ζάχαρη ανακατεύοντας ελαφρά.
Αδειάστε το μίγμα σε λαμαρίνα του φούρνου, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, και απλώστε το, με το πίσω μέρος του κουταλιού, σε δίσκο 25 εκ. για να κάνετε τούρτα . Κάντε πιο βαθουλωτό το κέντρο , σαν φωλιά.
Ψήστε 100 λεπτά την σε προθερμασμένο φούρνο στους 110 βαθμούς. Εξωτερικά σχηματίζεται κρούστα . Σβήστε το φούρνο και αφήστε να κρυώσει  μέσα στο φούρνο, με κλειστή πόρτα. Σε δύο ώρες θα μπορέσετε να τις ξεκολλήσετε απαλά από το χαρτί και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Σερβίρισμα:
Σε επίπεδη πιατέλα, βάλτε μια κουταλιά σαντιγύ και ακουμπήστε τη μαρέγκα (για να μην κουνιέται). Απλώστε κυματιστά τη σαντιγύ και τοποθετείστε τα φρούτα.