Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Το γάλα της θλίψης


Το «το γάλα της θλίψης» είναι η μελαγχολία που μεταφέρθηκε στη Φαούστα από το μητρικό γάλα. Είναι μια νοσηρή κατάσταση που προσβάλλει στο Περού τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν ή βιάσθηκαν στα χρόνια της τρομοκρατίας. Η μητέρα της έζησε την εποχή του εμφυλίου πολέμου του Περού κι όταν ζούσε στα βουνά  ήταν έγγυος στην Φαούστα . Αν και η περίοδος αυτή έληξε, η Φαούστα την αναβιώνει καθημερινά. Ο ξαφνικός θάνατος της μητέρας της την φέρνει αντιμέτωπη με τις φοβίες της, αλλά και το μυστικό που έχει κρύβει μέσα στο σώμα της. Μια πατάτα που βγάζει ρίζες στον κόλπο της, ασπίδα προστασίας, έτσι ώστε να μην τολμήσει κανείς να την αγγίξει. Το Γάλα της θλίψης,  μια αλληγορία, που μιλά για την αναζήτηση γιατρειάς και το ταξίδι απ’ το φόβο προς την ελευθερία.
Την ταινία διατρέχουν, σε μεγάλο μέρος, οι παραδόσεις και οι θρύλοι του Περού. Γάμοι, κηδείες κλπ παραπέμπουν σε στοιχεία ντοκμαντέρ.
Κέρδισε την Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου (2009).

http://www.meaus.com/00140-berlinale-2009-1.JPEG
Περουβιανή ταινία σε σκηνοθεσία Κλόντια Γιόσα
Η Κλόντια Γιόσα γεννήθηκε το 1976 στο Περού. Σπούδασε Επικοινωνία στο πανεπιστήμιο της Λίμα και απέκτησε master στον κινηματογράφο και το τηλεοπτικό σενάριο στη Μαδρίτη. Στη συνέχεια ξεκίνησε να δουλεύει στο χώρο της διαφήμισης και της τηλεόρασης για περουβιανές και ξένες εταιρείες, ώσπου ίδρυσε τη δική της εταιρεία παραγωγής, τη VelaFilms, και το 2006 σκηνοθέτησε την πρώτη της ταινία, με τίτλο “Madeinusa”. Η ταινία κέρδισε περισσότερα από 20 βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ διεθνώς. Η Γιόσα ζει πλέον στη Βαρκελώνη.